Allt du behöver veta om julgåvor 2021

Nu närmar sig julen och så även gåvor anställda eller kunder. Patrik och Linda berättar vad du som företagare bör tänka på och hur de olika gåvorna bokförs.

Skattefria gåvor till anställda

Under julen 2021 kan Corona-gåvan kombineras med julgåvan vilket betyder att företag får ge sina anställda skattefria gåvor med ett marknadsvärde upp till 2 500 kr inkl. moms.

Vilka gåvor kan vara skattefria? Vad som helst utom pengar. Även presentkort går bra att ge bort – om de kan inte bytas mot pengar.

Tänk på att:

  • Allt utöver 2 500 kr räknas som lön och beskattas (+ att arbetsgivaravgifter ska betalas)
  • Julgåvan ska ges till samtliga anställda eller en större grupp av anställda
  • Utlägg fungerar inte för skattefria gåvor – anställda får inte själva köpa present och lämna in kvittot
  • Varför inte passa på att göra en god gärning och stötta det lokala näringslivet? Ett presentkort till butikerna i Västerås City, Steam Hotel eller någon mysig restaurang uppskattas av många.

Gåvor till kunder

Har ditt företag återkommande kunder kan julgåvor vara en uppskattad gest. Reglerna är lite olika beroende på vilken typ av gåva det handlar om.

Reklamgåvor till kund

Företaget kan få avdrag för enklare reklamgåvor av mindre värde till kunder. Det ska då handla om gåvor som har direkt anknytning till företagets verksamhet eller enklare presentartiklar såsom pennor eller vattenflaskor med företaget logga på. Beloppsgränsen för reklamgåvor är 300 kr inklusive moms.

Så bokför du reklamgåvor: 

Reklamgåvor bokförs på 6993 (lämnade gåvor) eller ett 59-konto (marknadsföring)

Representationsgåva

Vanligtvis kan du som företagare lämna en skattefri gåva i samband med representation (max 300 kr), men det gäller inte under julhelgen.

Gåvor som lämnas i samband med helger eller personliga högtidsdagar räknas alltså inte som avdragsgilla representationsgåvor. Detsamma gäller t.ex. kransar eller blommor som lämnas i samband med dödsfall.

Övriga gåvor till kunder

Endast reklamgåvor är avdragsgilla i juletid. Övriga gåvor blir alltså ca 20 % dyrare än en avdragsgill gåva, men det kan det ju vara värt. Se upp med allt för dyra gåvor bara! De kan betraktas som muta.

Så bokför du övriga julgåvor till kund: 

Övriga gåvor bokförs på 6992

Vi på Ådemark Ekonomi önskar er alla en harmonisk jul och ett lönsamt avslut på 2021! Vi har beredskap större delen av julhelgen och står som vanligt redo att svara på dina frågor och funderingar.


Glöm inte följa oss i sociala medier för fler tips, påminnelser och checklistor.

Instagram: @ademark_ekonomi
Facebook: Ådemark Ekonomi AB
LinkedIn: Ådemark Ekonomi AB