Intern representation – avdragsgill sommaravslutning

Kvinnor som pratar sittandes på en altan

sommaravslutning

Inför sommaren är det många företag som ger sina anställda en gåva eller bjuder in till sommaravslutning. Detta kallas även intern representation – när ett företag betalar kostnaderna för anställdas deltagande vid exempelvis personalfester.

Enligt Skatteverket får du som företagare dra av kostnaderna för högst två personalfester om året. De här skattereglerna gäller för sommargåvor och sommaravslutning:

  • Sommargåvor anses vara en ersättning för utfört arbete och är därmed skattepliktig som lön.
  • En avslutningsfika med lättare förtäring är avdragsgill upp till 60 kronor per person.
  • När det kommer till sommaravslutning kan du dra av kringkostnader som musik, lokalhyra upp till 180 kronor ex moms per person. Momsavdraget för mat och dryck får max göras med 46 kronor per person och tillfälle, det överstigande beloppet blir en ej avdragsgill kostnad för företaget. Detta gäller för två personalfester per år.